INFORMATII GENERALE
ARIA GEOGRAFICA
Serpii de lapte, Lampropeltis triangulum, au o larga raspandire geografica, mai mare decat alte specii de serpi. Ei se pot intalni in Statele Unite aproape oriunde la est de Rocky Mountains. In Canada se intalnesc din central-sudul si sud estul statului Ontario pana in sud-vestul statului Quebec. De asemenea se gasesc si in Mexic si America Centrala aproape in orice zona non-arida.
HABITAT
Serpii de lapte prospera intr-o mare varietate de habitate. Ei sunt de obicei gasiti in jurul padurilor de conifere sau de foioase, in paduri tropicale cu lemn de esenta tare, preerii uscate sau umede, savane, dealuri stancoase, mlastini, zone agricole sau zone suburbane. Acesti serpi nu se sperie de apropierea oamenilor, dar stau ascunsi, fiind observati foarte rar.
DESCRIERE FIZICA
Specimene de L. Triangulum au fost gasite cu lungimi variind de la 35 cm la 175. Coloritul poate fi gri sau maro, avand un Y sau V deschis pe gat. Au o mare varietate de culori: negru, rosu, orange, galben sau alb cu dungi colorate, in functie de subspecie. Exista 25 de subspecii diferite cunoscute pe toata aria geografica in care sunt raspanditi, toate cu mici variatii de culoare. Nu prezinta diformism sexual.
REPRODUCEREA
Serpii de lapte se imperecheaza probabil in timp ce hiberneaza. Ouale sunt de forma eliptica si sunt depuse in lemnele putrezite sau pe humus, in general in locuri umede, primavara sau la inceputul verii. Sunt depuse in numar de 2 pana la 17, de obicei fiind 10. Dupa depunere, acestea nu au parte de ingrijirea parinteasca. Dupa o perioada de incubatie de 28-39 de zile, puii eclozeaza si au intre 14 si 28 cm. Puii sunt intotdeauna viu colorati, aceasta palind la maturitate. Este nevoie de 3-4 ani pentru a ajunge la maturitatea deplina.
LONGEVITATE
Cel mai longeviv exemplar inregistrat care a trait in captivitate a implinit varsta de 21 de ani.
COMPORTAMENT
Este o specie solitara, rareori fiind vazut in natura in timpul zilei, dar este des intalnit pe timp de noapte. De obicei se ascund sub lemnele putrezite sau gunoaie umede, dar pot fi activi cand temperatura este ridicata, atunci cand alti serpi cauta un refugiu impotriva caldurii. Hambarele si localitatile umane reprezinta un loc perfect de vanatoare deoarece aici pot gasi rozatoare mici. Stau in grupuri doar in timpul hibernarii. Imediat inainte si dupa hibernare pot fi vazuti stand la soare in grupuri.
HRANA
Adultii mananca in principal rozatoare, cum ar fi soarecii si sobolanii, dar pot manca si pasari, oua de pasari, soparle, oua de sarpe, sau serpi, inclusiv si specii veninoase cum ar fi crotalii si serpii cu clopotei. Puii acestei specii pot fi hrana pentru alte animale, in special pentru alti serpi mai tineri. Atunci cand captureaza prada o constricteaza pana se sufoca.
PRADATORII
Ei pot fi hrana pentru ratoni, vulpi, sconcsi si coioti. Atunci cand se simt amenintati vor vibra coada, ca un sarpe cu clopotei. Acest obicei poate speria animalele de prada, insa poate fi ucis de oameni care cred ca este un sarpe cu clopotei. O alta metoda pentru a evita sa fie capturat de pradatori este culoarea. Multe subspecii ale L. Triangulum practica mimismul Batesian. Modelele colorate ale lor seamana cu modelele serpilor coral. Din nou poate insemna o moarte daca intalnesc oameni care nu stiu sa faca diferenta intre specii.
ROLUL ECONOMIC
Serpii sunt benefici pentru om deoarece se hranesc cu rozatoare care se concentreaza in jurul hambarelor sau gunoaielor.
CRESTEREA IN CAPTIVITATE
Exista 25 de subspecii de milk snake, in general cele mai intalnite in captivitate fiind : Honduran Milksnake - Lampropeltis triangulum hondurensis, Pueblan Milksnake -Lampropeltis triangulum campbelli, Central Plains Milksnake - Lampropeltis triangulum gentilis, Mexican Milksnake - Lampropeltis triangulum annulata, Sinaloan Milk Snake -Lampropeltis triangulum sinaloae, Nelson's Milk Snake - Lampropeltis triangulum nelsoni, Scarlet Kingsnake - Lampropeltis triangulum elapsoides, Black Milk Snake - Lampropeltis triangulum gaigeae, Stuart's Milk Snake - Lampropeltis triangulum stuarti si Eastern Milk Snake - Lampropeltis triangulum triangulum.
COLORIT
Serpii de lapte au culorile in general pe trei benzi, fie rosu, negru si galben sau alb, negru si rosu. Se prespune ca sarpele de lapte imita culorile sarpelui coral pentru a speria pradatorii.
MARIME
Serpii de lapte nu depasesc dimensiunea de 2 metri. Femele tind sa creasca mai mari decat masculii.
SPERANTA DE VIATA
Speranta de viata pentru sarpele de lapte in capvitate este de aproximativ 15 ani, dar poate depasi media in cazul unei ingrijiri atente.
TEMPERAMENT
Milk snake-ul este relativ docil si poate fi usor imblanzit.
MANIPULAREA
Milk snake-ul este destul de activ si va aprecia timpul petrecut inafara terariului pentru exercitiu.
ECHIPAMENTUL DE INCALZIRE
In salbaticie serpii stau la soare sau se ascund intr-un loc umbrit daca este prea cald, in captivitate imitandu-se soarele prin amplasarea unui bec in coltul cald al terariului si eventual una sau doua ascunzatori in care sa se poata retrage, astfel realizandu-se procesul de termoreglare.
Temperatura ideala pentru zona calda a terariului sarpelui dumneavoastra este in jur de 27-33 de grade Celsius. In cazul in care temperatura camerei este mai mica puteti dota terariul si un incalzitor (intern sau extern) pentru a oferi caldura necesara.
Una din simptomele lipsei temperaturii necesare in terariu sunt problemele digestive.
Aveti grija ca sarpele sa nu poata intra in contact direct cu bec-ul, recomandandu-se ca bec-ul sa fie deschis aproximativ 12 ore pe zi. Nu este recomandata mentinerea luminii 24 de ore in terariu, aceasta putand duce la stresarea sarpelui.
Pentru monitorizarea temperaturii din terariu, este necesar sa aveti cate un termometru in fiecare colt, in coltul cald fiind nevoie de o temperatura de 27-33 de grade Celsius in timpul zilei iar in coltul rece temperatura camerei.
Pentru serpii de lapte nu este obligatoriu sa aveti lampa UV in terariu.
HRANIREA
Serpii de lapte se hranesc in salbaticie cu rozatoare, pasari, amfibieni si reptile, dar in captivitate se pot hrani cu soareci sau sobolani. Acestia ar trebui sa fie de dimensiuni corespunzatoare ( nu mai mari decat grosimea sarpelui).
Hranirea se poate face de 2 ori pe saptamana la pui si o data pe saptamana la adulti. Este recomandat chiar ca puii sa se hraneasca in functie de cat cer.
Nu este recomandata hranirea sarpelui cu animale vii deoarece acestea pot rani sarpele, de aceea este recomandata hrana moarta (decongelata).
TERARIUL
Serpii de lapte sunt destul de activi dar nu au nevoie de incinte uriase. Terariul ar trebui sa aiba aproximativ cat lungimea sarpelui in lungime si aproximativ o treime din lungimea sarpelui in latime.
Serpii sunt cunoscuti pentru abilitatea lor de a evada, asa ca asigurati-va ca terariul este securizat corespunzator.
Serpii de lapte sunt cunoscuti pentru canibalism, de aceea nu este indicat sa tineti mai multe exemplare la un loc, avand nevoie de terarii individuale.
SUBSTRAT
Ca substrat puteti folosi substrat din nuca de cocos, humus, ziare.
UN LOC UNDE SARPELE SA SE POATA ASCUNDE
Este recomandat ca terariul sa fie dotat cu ascunzatori, acestea putandu-se confectiona din cutii de carton gaurite, ghivece de flori sau puteti achizitiona ascunzatori de la magazinele de specialitate.
Aveti grija ca ascunzatorile sa fie potrivite pentru marimea sarpelui, nici prea mari dar nici prea mici.
Deobicei terariul trebuie sa fie dotat cu doua ascunzatori, una in zona calda si una in zona rece, acest lucru permite sarpelui sa se ascunda in zona dorita in functie de temperatura,
UN LOC PENTRU CATARAT
Acesta poate fi asigurat prin radacini de copac, crengi, etc. In cazul in care le luati din natura aveti grija sa le dezinfectati pentru a evita imbolnavirea sarpelui.
VASUL CU APA
Serpii de lapte au nevoie de apa proaspata in fiecare zi. Dimensiunea vasului ar trebui sa fie de dimensiuni rezonabile (incat sa intre sarpele in totalitate in vas). Verificarea apei ar trebui facuta zilnica avand in vedere faptu ca au tendinta sa isi faca nevoie in apa.
UMIDITATEA
Serpii nu au nevoie de un nivel de umiditate anume.
REGURGITAREA
Cand un sarpe de lapte regurgiteaza masa, aceasta poate reprezenta un simptom al problemelor digestive, boli sau stres. Uneori sarpele de lapte poate regurgita daca este manipulat dupa ce a fost hranit sau in cazul in care hrana a fost prea mare pentru el (hrana nu trebuie sa fie mai mare decat grosimea sarpelui).