Corn Snake Ro
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Corn Snake Ro

Totul despre Corn snake
 
AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Iguana iguana [Informatii generale+cresterea in captivitate]

In jos 
AutorMesaj
Alegoric
Moderator



Mesaje : 5
Data de inscriere : 18/09/2009
Varsta : 35
Localizare : Suceava

Iguana iguana [Informatii generale+cresterea in captivitate] Empty
MesajSubiect: Iguana iguana [Informatii generale+cresterea in captivitate]   Iguana iguana [Informatii generale+cresterea in captivitate] Icon_minitimeSam Mar 06, 2010 3:50 am

INFORMATII GENERALE

Iguana verde (Iguana iguana) este o reptila de dimensiuni mari, a carei crestere in captrivitate necesita eforturi considerabile. Puii au pielea de culoare verde puternic, cu dungi sau pete brune, aceasta coloratie ajutandu-i in mediul lor natural la camuflaj. Exemplarele mature au culorile mai estompate, petrecandu-si mare parte a timpului in copaci, la o distanta destul de mare de sol. La fel ca majoritatea reptilelor, iguanele verzi sunt animale poichiloterme, avand nevoie de surse externe de caldura pentru a-si mentine si regla temperatura corpului. Sunt animale diurne si strict ierbivore. Pielea lor are solzi duri, care pot zgaria chiar. Au gheare puternice, dinti ascutiti si falci masive, iar muscatura lor si lovitura cu coada sunt periculoase. Iguanele verzi sunt cataratoare excelente si inotatoare eficiente, folosindu-si coada pentru propulsare, asemenea crocodililor.
Multi oameni nu isi dau seama cat de mari pot ajunge iguanele verzi si nici cat de mult pot trai. O iguana verde poate atinge la maturitate chiar si 2m lungime si 8kg in greutate, necesitand astfel un spatiu considerabil de mare pentru a putea trai confortabil. De asemenea, daca sunt ingrijite corespunzator, iguanele verzi pot trai chiar peste 20 de ani!
Iguanele naparlesc, in general o data la 4-6 saptamani, iar anterior naparlirii coloritul pielii se modifica. Coloritul se modifica si in conditii de stres (griul, galbenul, brunul si negrul sunt semne negative), sub influenta temperaturii, precum si in sezonul de imperechere.
Ingrijirea iguanelor este costisitoare si dificila, iar imblanzirea lor este un proces indelungat, care necesita rabdare si pasiune. Cresterea a doua iguane este chiar mult mai dificila decat a uneia. O igiena corespunzatoare la manevrarea iguanelor este obligatorie pentru a evita imbolnavirea stapanilor. Reptilele sunt purtatoare de Salmonella, bacterie care se poate transmite usor la om de pe toate suprafetele pe care le atinge o iguana.
Pentru ca iguana verde nu transpira prin piele, sarurile din corp sunt eliminate prin stranut. Astfel, desi multi oameni au impresia ca iguanele "scuipa", stranutul este doar o functie biologica normala, care are rolul de a regla cantitatea de minerale prezente in corp. Secretiile eliminate, de multe ori cu putere, prin nari se usuca si formeaza praf si cruste de sare, atat in jurul narilor animalului cat si pe peretii terariului sau pe alte suprafete din jurul iguanei. Stranutul iguanei nu este deci un semn de boala, desi este deseori confundat cu simptomatologia unei infectii respiratorii. Totusi, in cazul in care constatati ca iguana stranuta mai des decat de obicei, este posibil sa insemne ca dieta sa contine alimente mai sarate decat in mod obisnuit.

MASCUL SAU FEMELA?
Sexul unei iguane verzi nu se poate determina cu certitudine decat abia dupa varsta de 1 an. Cel mai important element de diferentiere intre masculi si femele este constituit din porii femurali. Masculii au pe fata interioara a coapselor un rand de pori mariti si cheratinosi, care se lungeste pana la genunchi. Femelele au numai cativa pori mai mici, situati aproape de coada. In general, creasta dorsala a masculilor este mai mare decat cea a femelelor, in special in zona gatului. De asemenea, masculii pot ejacula in perioada de imperechere, chiar in absenta unei femele. Materialul seminal excretat este consistent si albicios.



CRESTEREA IN CAPTIVITATE

AMENAJAREA UNUI TERARIU
Datorita dimensiunilor sale impresionante, pentru o iguana verde care a depasit varsta de 1 an nu veti gasi sa cumparati nici un terariu suficient de mare, va trebui sa-l confectionati dumneavoastra sau sa-l comandati special. La varsta de 7 ani o iguana verde poate atinge o lungime de aproximativ 2m, ceea ce inseamna ca terariul va trebui sa aiba cel putin 2m inaltime, 3m latime si 1m adancime! Astfel, este ideal sa concepeti de la inceput un terariu suficient de mare pentru a nu fi nevoie sa-l schimbati anual. Terariul nu poate fi construit in intregime din plasa de sarma intrucat aceasta nu permite mentinerea temperaturii tropicale de care iguana dumneavoastra are nevoie. Un terariu ideal trebuie sa fie construit dintr-o combinatie de plasa de sarma, lemn si panouri din plexiglas sau sticla. Trebuie sa fie o incinta sigura, care sa permita atat ventilatia cat si mentinerea constanta a temperaturii. Pe fundul terariului puteti pune hartie sau servetele (nu ziare), linoleum, prosoape sau mocheta. Aceste materiale sunt sigure si permit si mentinerea igienei. Nu folositi alte materiale pentru ca pot fi ingerate de iguana, cauzand grave probleme de sanatate.
Iguanele adora sa se catere asa ca va trebui sa dotati terariul cu crengi solide de copac pe care sa se poata urca. Puteti amenaja si rafturi orizontale pe care sa se aseze sau franghii bine ancorate. “Mobilierul” din terariu trebuie sa fie foarte bine ancorat, pentru a preveni orice fel de accident sau ranire a iguanei. Pana la varsta de 1 an iguanele simt nevoia sa se ascunda, cea mai buna alegere fiind cutiile de carton. Ele trebuie sa fie suficient de mari incat sa poata adaposti intreg corpul iguanei (fara coada). Dupa implinirea varstei de 1 an iguanele se vor ascunde numai daca sunt supuse unui stres puternic. Iguanelor le place sa doarma in culcusuri moi. O perna sau un prosop mare impaturit sunt alegerile ideale pentru un astfel de culcus.
Terariul nu trebuie plasat in locuri zgomotoase, dar nici lipsite total de activitate. Ideal este sa-l plasati in apropierea unei ferestre, iguanele sunt atrase de miscare si se vor uita cu placere la ceea ce se petrece dincolo de geam. Aceasta activitate o va ajuta si sa scape de plictiseala si deci, sa-si mentina sanatatea psihica.
Pentru hrana, cel mai potrivit este sa folositi o farfurie foarte putin adanca, din plastic rezistent. Va trebui sa asigurati iguanei dumneavoastra si apa proaspata in permanenta. Pentru aceasta folositi o farfurie nu foarte adanca, pe care sa o curatati frecvent, cu atat mai mult cu cat iguanele par sa prefere sa defecheze in apa. Terariul si toate accesoriile vor trebui curatate priodic, pentru a putea mentine sanatatea iguanei.

IMBLANZIREA SI MANIPULAREA IGUANELOR VERZI
Imblanzirea iguanelor verzi este un proces indelungat. Pentru a castiga increderea iguanei dumneavoastra aveti nevoie de multa rabdare si pasiune. Indiferent de cat de blanda va parea o iguana, ea este totusi un animal salbatic, care nu va ezita sa muste, sa zgarie sau sa loveasca cu coada sa puternica oricand se va simti amenintata sau stresata.
Dupa achizitionare acordati iguanei dumneavoastra cateva zile sa se acomodeze cu noua “casa”. Apoi, cateva zile petreceti mai mult timp pe langa terariul sau, vorbindu-i astfel incat sa se obisnuiasca cu vocea dumneavoastra. Cand doriti sa o luati in palme, se va zbate cu siguranta si chiar va zgaria. Totusi, nu cedati si nu-i dati drumul, daca faceti asta va intelege ca va e teama si ca va domina.
Daca ati prins-o, tineti-o bine cel putin cateva minute, vorbindu-i calm. Din momentul in care va sesiza ca nu va este frica, procesul de imblanzire va avansa rapid. O iguana imblanzita va accepta sa fie mangaiata pe cap si gat, va sta pe umarul dumneavoastra, va va recunoaste vocea si prezenta, va reactiona la numele sau si o veti putea hrani din palma. Cu atentie totusi! Muscatura sa poate fi periculoasa. Nu apucati niciodata iguana de coada, ca majoritatea reptilelor, iguanele sunt caracterizate prin autonomie caudala. Totusi, e bine sa o obisnuiti de la inceput cu atingeri in aceasta zona, tocmai pentru a evita desprinderea cozii in momente de stres. La manevrare, ideal este sa purtati haine prin care ghearele iguanei sa nu poata patrunde.

INGRIJIIRI SPECIALE
Iguana verde trebuie obisnuita de la inceput cu procedura taierii ghearelor. In captivitate ghearele lor se tocesc insuficient si, lasate ascutite, va pot rani in mod repetat. Aceasta procedura trebuie facuta cu atentie, intrucat in fiecare gheara exista o zona de tesut vascularizat si inervat. Va trebui sa taiati maxim jumatate din varful ghearei. Daca nu va descurcati, apelati la ajutorul unui veterinar.

HRANA
Iguana verde este strict ierbivora. Ea manaca legume, frunze si flori, fructe, in doua mese principale pe zi: dimineata devreme si dupa amiaza. Va trebui sa-i oferiti o hrana foarte variata. Iata o reteta pentru o salata pe care iguana dumneavoastra o va adora: amestecati jumatate de ceasca de fasole verde zdrobita, jumatate de ceasca de dovlecel zdrobit, un sfert de ceasca de fructe zdrobite si un pastarnac tocat, de marime medie (sau o jumatate de ceasca de asparagus zdrobit). Aceasta salata poate fi pastrata intr-o cutie bine inchisa in firgider, chiar pentru 5-7 zile. Iguanele verzi au nevoie de suplimente de vitamine si calciu. Puteti amesteca in salata pudra care sa contina astfel de suplimente. Fructele trebuie sa constituie circa 10% din dieta unei iguane.
Iata ce alimente le mai puteti oferi iguanelor: mazare, fasole verde, morcov, cartofi dulci, dovleac, banane, smochine, mango, papaya, pere, cirese, capsuni, flori de yukka, petale de trandafiri, flori de violete, frunze de mazare sau fasole verde, tablete alfalfa etc.
Urmatoarele legume nu trebuie incluse in dieta intrucat contin oxalati care pot cauza probleme de sanatate: spanac, rubarba, varza furajera, patrunjel. Varza de Brussels, conopida, broccoli si varza trebuiesc oferite in cantitati mici. Evitati sa hraniti iguana dumneavoastra cu legume congelate. Nu-i oferiti niciodata dulciuri, condimente, branza sau sosuri grase si nici mancare conceputa special pentru alte animale de companie! Proteina animala poate cauza insuficienta renala si alte grave probleme de sanatate! Daca hraniti iguana din mana, aveti grija intotdeauna, muscatura sa este periculoasa.
Iguana verde trebuie sa aiba la dispozitie apa proaspata in permanenta.


ILUMINAREA
In salbaticie, iguanele petrec majoritatea timpului in soare. In captivitate, lumina solara nefiltrata este importanta pentru formarea si asimilarea vitaminei D. Iguanele au nevoie de vitamina D pentru a procesa calciul din corp, la fel ca si oamenii. Razele UV sunt benefice ca si complement al luminii solare. Este bine insa ca iguana sa beneficieze saptamanal de cateva ore de lumina solara naturala, pe langa iluminarea artificiala pe care trebuie sa i-o asigurati pe durata zilei (12 ore din 24). Iluminarea artificiala este si o sursa buna de caldura, un alt factor important pentru buna dezvoltare a unei iguane.
Asigurarea luminii necesare este extrem de importanta, absenta acesteia putand cauza boli si chiar deviatii comportamentale. Lumina trebuie asigurata doar pe parcursul zilei, incepand cu primele ore ale diminetii, cu ajutorul unor lampi cu becuri incandescente obisnuite.
Pentru metabolizarea vitaminei D si fixarea calciului, este absolut necesara si lumina UVB. Pentru aceasta veti avea nevoie si de o lampa cu lumina fluorescenta UVB. Aceasta lampa va trebui plasata in locul cel mai cald al terariului, acolo unde iguana isi petrece cel mai mult timp .

TEMPERATURA
O temperatura a mediului inconjurator nepotrivita poate impiedica buna digestie a iguanelor, poate afecta sistemul imunitar si poate duce la letargie. Temperatura din cusca iguanei trebuie sa fie cuprinsa intre 29 si 35 grade celsius ziua si 24 de grade noaptea.

CULCUSUL
Cel mai bun culcus pentru cusca iguanei este format din ziare sau prosoape de hartie, avand in vedere ca trebuie inlocuit zilnic. Culcusurile din stiuleti, nisip, pietris, rumegus, coaja de copac nu sunt recomandate, pentru ca iguanele au tendinta de a le manca, ceea ce le-ar putea face rau.

COMPATIBILITATEA CU ALTE ANIMALE DE COMPANIE
Foarte multi proprietari de iguane detin si alte animale. Modul in care iguana va coexista cu celelalte animale depinde de multi factori, inclusiv de personalitatea acesteia, de personalitatea celorlalte animale, modul in care se face legatura intre ele si modurile lor de viata. Este foarte important, atunci cand "prezinti" o iguana celorlate animale, sa incerci sa le incurajezi sa se simta confortabil unul in prezenta celuilalt si sa incercati sa observati reactiile acestora si modul in care se trateaza reciproc. Nu incercati sa grabiti lucrurile. Obisuiti-va animalele treptat cu prezenta iguanei, si invers.

TRATAMENT
Iguanele sanatoase au nevoie de o vizita la medicul veterinar cel putin o data pe an, pentru un control de rutina, incluzand vaccinarea. Daca observati ca a devenit letargica, ii apar bube pe piele sau incepe sa schioapete, duceti-o imediat la medicul veterinar. Acestea sunt semnele unei boli metabolice a oaselor, care poate fi fatala daca nu primeste imediat ingrijire medicala. Adesea, iguanele sunt duse la veterinar la cateva saptamani dupa debutul anorexiei, al depigmentarii pielii, letargiei si al altor semne de boala. Cele mai des intalnite probleme de sanatate la iguane sunt abcesele, bolile degetelor de la picioare, parazitii si stomatitele.

GAZDUIREA
Iguanelor nu ar trebui sa li se permita sa circule libere prin casa. Acvariile mari din sticla, poliuretan sau plasa sunt necesare pentru acomodarea iguanei. Cusca iguanei trebuie curatata frecvent (1-3 ori pe saptamana). Atunci cand faceti acest lucru, nu folositi niciodata sapun, inalbitor sau alte substante chimice. Mirosul pe care il degaja aceste substante este suficient pentru a omori o iguana. Folositi pur si simplu apa fierbinte si o perie aspra, si spalati chiar si pietrele, betele si celelalte elemente decorative. Fiti foarte atenti, pentru ca iguanele au obiceiul de a ascunde in "pestera" lor diverse obiecte (bucati de asternut, hrana, etc.). Asternutul ar trebui schimbat zilnic.

APA
In salbaticie, iguanele traiesc in asociere cu apa. De aceea, prezenta unei surse de apa proaspata si curata in cusca acesteia, pentru baut si imbaiat este foarte importanta. Iguanelor le place la nebunie sa se balaceasca. Umpleti cada dumneavoastra pana la jumatate cu apa la temperatura camerei si lasati-o sa se delecteze in voie. Va inota si se va juca ore intregi. Apa ajuta la umectarea pielii si la procesul de peeling. Baia ajuta si la indepartarea bacteriilor de sub unghii si solzi.
Sus In jos
http://www.soundclick.com/alegoric
 
Iguana iguana [Informatii generale+cresterea in captivitate]
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Lampropeltis triangulum [Informatii generale+cresterea in captivitate]
» Gecko gecko [Informatii generale+cresterea in captivitate]

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Corn Snake Ro :: Reptile :: Soparle-
Mergi direct la: