INFORMATII GENERALE
Gecko tokay este una din cele mai mari specii de gecko. Corpul este cilindric, putin turtit in partea superioara, membrele fiind bine si uniform dezvoltate. Capul este mare, ploapele transparente, degetele au peri fini care ii permit sa mearga pe verticala. Pielea este moale, granulata si catifelata la atingere.
Masculii sunt mai mari decat femelele si mai intens colorati. O modalitate de sexare ar fi grosimea cozii, masculul avand-o mai groasa.
Gecko tokay este o specie solitara, ei avand legatura cu semenii din specie doar in timpul imperechierii.
Sunt renumiti ca fiind o specie agresiva cu o muscatura puternica. La fel ca toate celelalte specii de soparle, tokay isi poate regenera coada daca este rupta sau poate renunta la ea cu totu in cazul in care se simt nevoiti.
Sunetele scoase de ei sunt pentru comunicare, gasirea partenerului in sezonul de imperechiere, cat si pentru imperechiere (emit un suierat galagios daca sunt amenintati).
Gecko tokay sunt o specie nocturna si se gasesc in Sud-Estul Asiei, in padurile tropicale, pe stanci sau copaci. Pot calari pe lemne plutitoare pentru a coloniza insule.
In habitatul natural mananca insectele daunatoare precum lacustele.
CRESTEREA IN CAPTIVITATE
MARIME
Aproximativ 35 de cm.
SPERANTA DE VIATA
Speranta de viata este intre 10 si 20 de ani in functie de conditiile oferite.
HRANIREA
Gecko tokay este o specie insectivora, in captivitate pot fi hraniti cu mealworms, greieri, gandaci, lacuste, pinky.
TERARIU
Avand in vedere ca sunt o specie arboricola inaltimea terariului este cea mai importanta, fiind nevoie si de un decor adecvat dotat cu crengi pe care sa se poata catara si plante. Marimea terariului pentru un adult ar trebui sa fie de minim 80 cm inaltime, 40 cm latime si 40 cm lungime.
TEMPERATURA
In terariu temperatura trebuie sa fie de 27-32 de grade Celsius ziua si 21-27 de grade Celsius noaptea.
UMIDITATEA
Umiditatea trebuie mentinuta la peste 75%, pentru aceasta este recomanda pulverizarea terariului in fiecare zi cu apa.
REPRODUCEREA
Pentru a se putea face procesul de producere in conditii normale trebuie imitate pe cat posibil conditiile din habitatul lor natural.
Puteti incepe prin cresterea umiditatii in terariu, ceea ce face ca timpul sa semene cu cel de primavara. Timpul in care este iluminat terariul ar trebui crescut cu 1-2 ore, asa cum se intampla in mod natural in timpul primaverii. Oferiti animalului o varietate mai larga de produse alimentare, inclusiv cresterea suplimentelor nutrive in calciu si vitamine pentru a se putea dezvolta nista oua puternice (numarul lor variind de la 2 la 3).
Este recomandat de terariul sa fie dotat cu decor potrivit pentru ca soparla sa isi poata depune ouale.
Timpul de incubatie a oualor variaza intre 90 si 120 de zile. Pastrati ouale pe un substrat usor umed. Temperatura in incubator trebuie sa fie intre 26 si 30 de grade Celsius, temperatura fiind si un factor esential in stabilirea sexului puilor, prin cresterea temperaturii sunt sanse mai mari ca puii sa fie masculi.